Henri Bourgeois Petit Clos Pinot Noir

Herkomst: Nieuw- Zeeland - Marlborough

Druif: Pinot Noir

Jaar: 2015

Omschrijving: Krachtige, kruidige en intense pinotgeur, tikje dierlijk, licht boers, met zwarte kersen, bosbessen en pruimen, verleidelijk door zijn zwoelheid. Puur en elegant van smaak, mooi breed en intens, iets aards, levendig en sappig, zacht en romig met wat zachte tannines na..

Kleur: ROOD

Volume: 0.75L

Lekker bij: Licht gekoeld op het terras of heerlijk bij borst van wilde eend, houtduif of bij hazenpeper. Daarnaast ook mooi in combinatie met zachte roodschimmelkazen.

Temperatuur: 14 – 16 C. of licht gekoeld 10 – 12 C.

Wanneer te serveren: Nu op dronk tot 2018 – 2019..

 

  • € 23,95

Aantal

Henri Bourgeois Petit Clos Pinot Noir

Clos Henri is een bijzonder nieuw project in Marlborough, dat is opgestart door de befaamde wijnfamilie Bourgeois uit de Sancerre, Frankrijk. Daar komen zijn wijnen op de markt onder de naam van de oprichter, Henri Bourgeois. Dit prachtige bedrijf in Chavignol is een van dé referenties in de Sancerre. Gebaseerd op deels eigen wijngaarden en deels gekochte druiven worden door de familie Bourgeois rijpe en klassieke Sancerres gemaakt, in totaal zo´n 1,2 miljoen flessen, met aan de basis 72 hectare wijngaarden. De kennis die zij opdeden in de Sancerre over de teelt en de vinificatie van Sauvignon Blanc en Pinot Noir konden ze één op één toepassen in hun bijzondere nieuwe wijngoed in Nieuw–Zeeland. Hiervoor verwierf de familie in 2000 109 hectare weilanden in Marlborough, om hier hun passie in een ander land te kunnen botvieren. Ze kozen voor het district Wairau River, dus in het rivierdal ten westen van Renwick. Een logische keuze, want de ondergrond is hier heel arm, door de oude afzettingen van rivierkeien, en daarmee perfect geschikt voor de aanplant van Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Maar tegelijk is de ligging zo gekozen, dat een deel van de wijngaarden op de heuvels ligt. Daardoor zijn er op de aangekochte grond diverse soorten terroir te vinden, en dat komt de complexiteit van de wijnen ten goede. De wijnen van de verschillende delen van de wijngaard hebben een duidelijk verschillend karakter. Het kerkje Sainte Solange Chapel heeft inmiddels zijn religieuze functie ingewisseld voor een meer wereldse (hoewel, waren het niet de monniken die de wijn verder ontwikkelden in Europa?) en doet dienst als proeflokaal. Binnen laten ze op fraaie wijze de verschillende grondsoorten in het gebied zien. De druiven van deze Pinot Noir worden met de hand geoogst. De wijn moet vooral veel fruit hebben, maar een beetje extra diepgang krijgt hij door 9%, dus een klein deel, te laten rijpen op eiken vaten, waardoor hij een aangenaam vleugje vanille en rokerigheid krijgt. Het karakter blijft dat van een echte Nieuw–Zeelandse Pinot noir, dus altijd wat voller en krachtiger dan zijn evenknie uit de Sancerre. Maar, verschil moet er dan ook zijn!